Mrs Humphries percentages worksheet - answer key


Workings out
Answer

Question 1

I have invited 20 guests to my birthday party and 60% of them are girls.
I am putting green icing on the cupcakes for the boys and purple icing on the cupcakes for the girls.
How many cupcakes will be green and how many will be purple?
60% of 20
60/100 = 0.6
0.6 x 20 = 12

20-12 = 8
There are 12 girls and 8 boys coming to the party

Question 2

I want to buy the latest Katy Perry CD.
The music shop is having a sale and all prices are reduced at 20% off.
The price of the CD is usually $20, how much will it cost in the sale?
20% of $20
20/100 = 0.2
0.2 x $20 = $4

$20 - $4 = $16
The sale price of the CD is $16.